#
#
#
#
#
#

A Freestyle -ról

Mi is az a Freestyle Fight? Ahhoz, hogy megértsük néhány alapveto dolgot kell tisztázni magunkban. A világon minden harcmuvészet fejlodése során nyomon-követheto az a folyamat, ahogy az igazi, valós harci értékekkel bíró, valóban az ellenfél konkrét fizikai megsemmisítésén, harcképtelenné tételén alapuló katonai rendszerekbol az idok folyamán hogyan alakultak ki a ma is jól ismert modern küzdosportok, ahol az ellenfél tényleges megsemmisítése már nem cél, hanem a pontok, találatok elérése vált lényegessé és a sportolók testi épségének védelme kiemelt szemponttá vált. Mára az élet-halál kérdése a harcban – értelemszeruen - háttérbe szorult, átalakult, elveszett.


Ugyanakkor minden küzdosport mind a mai napig ugyanarra az alapkérdésekre igyekszik választ adni, mely szerint hogyan gyozhetjük le a nagyobb, erosebb, agresszívebb támadót? Le tudjuk-e, le lehet-e valóban gyozni, meg tudjuk-e magunkat védeni egy konkrét harci szituációban? Ezekre az alapkérdésekre válaszként születtek meg a történelem folyamán a különféle harcmuvészeti irányzatok (karate, kung-fu, thai boksz, viet vo dao, taekwon-do, kalaripayatte stb.) Minden irányzat a maga sajátos, speciális módján igyekszik választ adni a kérdésekre, különbözo elgondolások, tapasztalatok, történelmi és földrajzi sajátosságok, teóriák, ideológiák, edzés és harci módszerek segítségével. Természetes, hogy mindenkiben felmerül a kérdés, a laikusokon kívül még azokban is, akik valamilyen küzdosportot már gyakorolnak, vagy gyakoroltak életükben, hogy melyik módszer a legjobb, van-e tökéletes, melyik a leghatékonyabb, melyiket „érdemes” gyakorolni?


Nincsenek abszolút válaszok, mint ahogy abszolút harcmuvészetek sem léteznek. Különbözo irányzatok vannak, azonban végso soron minden az emberen múlik, az egyénen, aki elindul ezen az úton. Hiába lehet jó az irányzat, ha mondjuk nem megfelelo az adaptáló személy, ha a befogadó nem képes személyiségébe építeni tudást és alkalmazás szinten hasznosítani és folyamatosan fejlodni. Ehhez azonban hosszú és nehéz út vezet, amit mindenkinek egyedül kell bejárnia.


Az összehasonlítgatások, az ilyen irányú igényeknek a kielégítésére létrejövo törekvések idovel azt hozták, hogy a stílusok által korlátok közé szorított megkötések és szabályok nélküli harcban mérkozhettek meg az ellenfelek és megszülettek a különféle hibrid (állóharc elemekkel, ütésekkel, rúgásokkal, földharc elemekkel kombinált) rendszerek. Így jött létre a Freestyle Fight is. A szabályok elhagyására, vagy inkább minimalizálására szükség volt, mert a sok egymástól eltéro stílus más-más elképzelés szerint harcolt, különbözo felületeket, pontokat támadva, eltéro jártasságot igényelve és feltételezve a harcoló felektol. A sok-sok szabály sok esetben elnyomta az esetlegesen pont az irányzat hatékonyságát jelento valós harci értéket.


A Freestyle Fight célja, hogy gyakorlói számára lehetoséget biztosítson - függetlenül attól, hogy állóharcról, vagy földharcról van szó – a valós harci helyzetekben alkalmazandó technikák készség szintu elsajátítására és kiemelt figyelmet fordítson a lehetoségeket figyelembe vevo és tudását alkalmazni képes egyén szellemi és fizikai fejlesztésére. A Freestyle Fight felfogásában minden küzdosport annyit ér valós harci értékében, amennyit a valós harcban az azt muvelo egyén hatékonyan megvalósítani képes. A célunk, hogy pontosan a valósághu helyzetekre készítse fel a gyakorló személyt, esélyt adva, hogy bizonyíthassa mindazt, ami a harc lényege. A Freestyle Fight egyszeru, hatékony, könnyen elsajátítható önvédelmi technikák használatát, sportszabályok szerinti küzdelmek és különbözo tradicionális és modern edzésmódszerek alkalmazását és a megfelelo anatómiai és elsosegély-ismereteket foglalja magába oly módon, hogy a különféle harcmuvészetek mindennapokban a leghatékonyabb és legjobban adaptálható technikáit foglalja egységes, önálló és komplex rendszerbe. Edzéseinken mindenki megtalálhatja a számára fontos dolgokat (versenytechnikák, reális önvédelmi technikák, különféle képesség- és kézség-fejleszto gyakorlatok, eronléti és ügyességi gyakorlatok, ütés-rúgás-dobás-esés technikák, nyújtás, lazítás, különféle helyzetekben való reflexszeru, helyes reagálás fejlesztését, életpontok rendszerszemléletu alkalmazását a közelharcban stb.) Fontosnak tartjuk hogy minden stílust, technikát, edzésmódszert tiszteljünk és azokból a számunkra legmegfelelobbet tudjuk kiválasztani és beépíteni saját rendszerünkbe. A Freestyle Fight rendszeres, töretlen gyakorlásával, gyakorlati és elméleti ismeretanyagának elsajátításával fizikai támadás esetén hatékonyan védhetjük magunkat, emellett a stílus gyakorlása önbizalmat, határozott fellépést, önfegyelmet, kitartás és tisztességet is ad a mindennapi életünk során. Módszertana segítségével testileg és pszichikailag egyaránt felkészíti muvelojét a váratlan támadások elhárítására, az ellenfél leküzdésére.


Sosem szabad elfelejtenünk, hogy a harc lényege a tökéletesedés. A Freestyle Fight gyakorlója folyamatos küzdelemben áll egyrészt magával, másrészt az ot körülvevo világgal és mindkét dimenzióját e küzdelemnek a tökéletesedésre való törekvés motiválja, amelynek célja a fizikai és szellemi teljesség elérése. Amikor a harcos csatába indul, önmagáért küzd…